Klasický kurz angličtiny alebo online výučba?

0 komentarzy

Výber správnej metódy výučby angličtiny je zásadným predpokladom, ktorý rozhoduje o tom, či sa jazyk naučíte alebo nie. Metóda výučby ovplyvňuje Vašu motiváciu, má vplyv na frekvenciu a dĺžku Vášho štúdia, na Vaše rozpoloženie a náladu pri výučbe, na množstvo látky uloženej do dlhodobej pamäte a na výsledky, ktoré vo finále dosiahnete. Než sa teda rozhodnete pre klasické kurzy angličtiny v jazykových školách, venujte niekoľko minút výhodám a nevýhodám online formám výučby, ktoré Vám v tomto článku prinášame.
V prvom rade je potrebné si ujasniť, čo je online výučba angličtiny. V dnešnej dobe sú k dispozícii stovky a možno aj tisíce rôznych aplikácií, nástrojov a jazykových systémov. Niektoré sú veľmi dobré a prínosné, iné menej účinné. Niektoré sú komplexnou náhradou za jazykovú školu a jazyk Vás naučia, iné len doplnkom na tréning určitých jazykových zručností. My sa zameriame na všeobecné vlastnosti online formy výučby jazyka.

Motivácia predovšetkým – remíza 1:1

Nech Vám kto chce, čo chce hovorí o akomkoľvek zázračnom spôsobe výučby angličtiny, pravda je, že zázraky sa často nedejú a znalosť jazyka si musíte „odpracovať”. Lyžovať sa tiež nenaučíte magickou silou cez noc, ale musíte trénovať a stále sa zlepšovať. A to isté platí pri výučbe jazyka. Musíte dostatočne dlho trénovať a dôležitá je i motivácia, ktorá Vás pri tréningu udrží.

Niekoho baví hrať počítačové hry, počúvať anglické pesničky alebo sledovať videá v origináli a je dosť ľudí, ktorí sa vďaka tomu naučili anglicky . Iných baví cestovanie a komunikácia s cudzincami, a tak sa naučia jazyk týmto spôsobom. Niekto ďalší potrebuje detailné vysvetlenie a slovenského lektora, aby pri výučbe vydržal a niekto iný zase zábavnú mobilnú aplikáciu, kde je motivovaný potrebným vylepšovaním svojho skóre a súperením s ostatnými.

V otázke motivácie je teda súboj klasických kurzov angličtiny a online výučby nerozhodnou remízou 1:1. Niekoho motivuje stretnutie so živým lektorom alebo je mu hlúpe na hodinu angličtiny neprísť, keď lektor čaká. Iný človek nechce byť zväzovaný vopred daným časom a pri výučbe ho udrží zábavný výukový online systém, ktorý vhodne pracuje s jeho motiváciou a túžbe sa k výučbe vracať. V tomto bode je spravodlivá remíza na mieste.

Práca s dlhodobou pamäťou – 2:1 pre online

Vďaka ukladaniu látky do dlhodobej pamäte si študent zapamätá 4x viac slovíčok, fráz a gramatiky. Látku do dlhodobej pamäte je možné uložiť vhodným opakovaním a to tak, že prvý deň sa študent novú látku naučí a zopakuje si ju druhý, siedmy a dvanásty deň.

Takýto systém opakovania vyžaduje každodennú výučbu angličtiny. Stačí len krátka 20 minútová rekapitulácia predtým preberanej látky. Vhodný online systém Vám látku na zopakovanie predloží automaticky a spomínaných 20 minút denne si nájde aj veľmi vyťažený manažér.

Na druhú stranu klasické kurzy anglického jazyka ťažko dokážu ponúknuť 20 minútovú výučbu každý deň, pretože je to organizačne zložité a nákladovo neefektívne. Ani Vy a ani jazyková škola sa nebudete chcieť stretávať na 20 minút denne.

Teda pre ukladanie látky do dlhodobej pamäte je oveľa výhodnejšie zvoliť výučbu online a všetko potrebné si v rýchlosti zopakovať cestou z práce, večer pred spaním a pod. 2:1 pre online výučbu.

Živá konverzácia – remíza 2:2

Mnoho online systémov na výučbu angličtiny umožňuje neobmedzený tréning počúvania, výslovnosti, precvičovanie slovíčok a pod. A to vo väčšej miere ako bežný jazykový kurz angličtiny s lektorom. Študenti si tak jazykové zručnosti lepšie osvoja. Avšak ak neštudujete kombinovanú výučbu (online kurz + lektor), potom máte síce natrénovanú napr. výslovnosť, ale nemáte zažitú komunikáciu jeden na jedného.

Komunikácia so živým človekom je pre výučbu jazyka veľmi prínosná, a preto veľmi odporúčame akýkoľvek online kurz rozšíriť o lekcie s lektorom. Takáto kombinácia online kurzu a lektora sa nazýva anglicky blended learning a ide o aktuálne najefektívnejšiu formu výučby jazyka.

Nepreťažovanie mozgu – 3:2 pre online

Častým neduhom predovšetkým intenzívnych kurzov angličtiny je preťažovanie študenta, resp. jeho mozgu. V ideálnom prípade by výučba jazyka mala byť rozložená do 20 minútových blokov a mala by obsahovať iba 30% novej látky. Všetko ostatné by malo byť opakovanie. To sú všeobecne známe závery mnohých vedeckých štúdií a analýz, ktoré väčšinou jazykové školy poznajú.

Lenže sa tým neriadia. Organizovať 20 minútovú výučbu každý deň je po praktickej stránke nemožné. Učiť iba 30% novej látky v skupinovej výučbe v jazykových školách nie je možné, pretože pre každého študenta je daných 30% takmer vždy iná látka a nemožno ju spriemerovať na celú skupinu. Každý potrebuje iných 30%.

Okrem toho, jazyk je potrebné sa učiť v tom správnom rozpoložení, kedy má mozog študenta najväčšiu schopnosť novú látku prijímať a nie povinne v čase, keď má študent zrovna dohovorenú lekciu v jazykovej škole.

V tomto ohľade jednoznačne víťazí online výučba – študovať môžete individuálne po menších blokoch a v čase, kedy sa cítite pripravení a nie keď zrovna môže Váš lektor. Online výučba vs. klasický kurz anglického jazyka 3:2.

Nácvik jazykových zručnosti – 4:2 pre online

Ako už bolo naznačené v bode 3, má online výučba výrazne lepšie predpoklady pre nácvik jazykových zručností, než klasická výučba angličtiny s lektorom. Nahrávky si každý študent môže púšťať toľkokrát, koľkokrát on sám potrebuje a nepočuje ich len dvakrát alebo trikrát ako na kurze v jazykovej škole. Ešte markantnejší rozdiel je v nácviku výslovnosti. V bežnom kurze lektor študenta zvyčajne opraví raz či dvakrát, ak má zlú výslovnosť, pretože na ďalší nácvik výslovnosti daného slova alebo frázy nie je čas. V online výučbe študent počuje vzorovú výslovnosť rodeného hovorcu, nahrá svoj hlas a buď sám porovná svoju výslovnosť so vzorom, alebo mu ju skontroluje výukový systém. Toto všetko môže opakovať v neobmedzenom množstve do tej doby, kým jeho výslovnosť nezodpovedá vypočutému vzoru. V kurze angličtiny s lektorom v podstate nemožné, v online výučbe však bežný postup. 4:2 pre online výučbu.

Praktická stránka výučby – 5:2 pre online

Čo sa týka praktickej stránky organizácie výučby je tiež jasným víťazom online výučba oproti bežnému jazykovému kurzu. Na hodinu jazyka sa nemusí dochádzať, ale študuje sa z pohodlia domova. Prístup ku kurzu je možný kedykoľvek a kdekoľvek a dá sa tak využiť inak neproduktívny čas napr. v hromadnej doprave, čakanie na niečo alebo niekoho a pod.
Ak je študent týždeň alebo dva na dovolenke či sa štúdiu nemôže venovať, v online výučbe mu nič neutečie a pokračuje tam, kde prestal. Jednoznačnou výhodou pre mnoho študentov je aj nižšia cena online kurzov v porovnaní s dochádzkovým jazykovým kurzom.

Online študuje človek sám a nedelí sa o čas lektora s ostatnými študentmi. V bežnom skupinovom kurze jazyka na študenta príde rad raz za 6-10 minút podľa veľkosti skupiny. V online kurze je študent v aktívnom kontakte s jazykom neustále. Reálny počet hodín, kedy študent s jazykom skutočne pracuje, je tak v online výučbe omnoho vyšší.

Individuálny prístup online kurzov zároveň umožňuje študovať vlastným tempom. Teda nikto nečaká na mňa, ja nečakám na nikoho. Menej skúsení študenti sa v skupine viacerých skúsených necítia dobre, často sú v strese a s výučbou z tohto dôvodu skončia. V online kurze sa tiež študenti necítia hlúpo, ak robia chyby, napr. ak im nejde tak dobre výslovnosť ako ostatným, pretože ich pri ich nácviku jazykových zručností nikto nepočuje a nepozoruje.

A v neposlednom rade sú klasické jazykové kurzy viazané na lokalitu, v ktorej človek žije alebo pracuje. Ak mám vo svojom okolí dobrú jazykovku, mám výhodu, ale ak je najbližšia dobrá jazykovka vzdialená 20 a viac kilometrov, asi do nej dochádzať nebudem. Avšak pri výučbe online si môžem vybrať akýkoľvek kurz, napríklad aj ten najlepší na svete z druhej polovice zemegule.

Po praktickej stránke teda online výučba zvyšuje svoj náskok na 5:2.

Pestrosť výučby – 6:2 pre online

Posledným hodnoteným bodom v tomto našom rozbore je pestrosť výučby. Do značnej miery súvisí aj s motiváciou, teda musím robiť také aktivity, ktoré ma bavia. V klasickom kurze angličtiny je pestrosť výučby značne limitovaná. Jednak samotným prístupom lektora, ktorý používa alebo nepoužíva rôzne formy jazykových aktivít a jednak skupinovým charakterom výučby (nie všetkých bavia rovnaké aktivity) a tiež technickými obmedzeniami.

Naopak v online svete sa naskytá takmer nekonečné množstvo aktivít súvisiacich s výučbou angličtiny. Precvičovanú látku môžem trénovať na množstve rôznych cvičení od doplňovania textu, priraďovania obrázkov, skladania slov a viet, radenia viet, rozdeľovania odpovedí do skupín, vypĺňania hádaniek a krížoviek a pod. Na výučbu porozumenia a počúvania môžem využívať stovky miliónov videí, audio, pesničky a pod. Výklady si môžem prečítať, vypočuť formou podcastu alebo sledovať videá. Výslovnosť môžem precvičovať s počítačom alebo si za niekoľko eur zaplatiť reálnu konverzáciu s rodeným hovorcom, kdekoľvek vo svete.

Z pohľadu pestrosti výučby ďalšie navýšenie skóre pre online výučbu. Výsledok nášho pomyselného súboja je 6:2.

Finálne hodnotenie

Ak ste práve vo fáze hľadania tej správnej výučby angličtiny práve pre Vás a obzeráte sa po klasickom jazykovom kurze v jazykovej škole, venujete niekoľko desiatok minút a skúste niektoré z dostupných online kurzov. Väčšinu z nich môžete začať zadarmo alebo je garantovavé vrátenie peňazí v prípade, že by práve pre Vás nebola online výučba vhodná.

Online výučba má mnoho výhod, ktoré násobne prevyšujú možnosti klasického jazykového kurzu. Ak je možné online kurz skombinovať aj s lektorom, dostanete z oboch foriem výučby to najlepšie. Určite túto možnosť vyskúšajte. Výsledky Vás prekvapia.

Napíšte nám do komentárov pod článkom, aké sú Vaše konkrétne skúsenosti s jazykovou výučbou. Či už v klasickom jazykovom kurze, tak aj v online podobe.

Máme pre vás

online kurzy

Už nebudete mať nepríjemný pocit, že začínate zase odznova. Budete sa s angličtinou hrať a učiť sa ju intuitívne. Už žiadne bifľovanie. Prevedieme vás krok za krokom celým obsahom kurzu, a na jeho konci zistíte, že už sa tešíte na ďalšie pokračovanie. Idete do toho?

Mohlo by vás tiež zaujímať…

Ako si zapamätať 4x viac už raz naučenej látky

Ako si zapamätať 4x viac už raz naučenej látky

Učíte sa cudzie jazyky a stále máte pocit, že polovicu naučenej látky hneď zabudnete? Myslíte si, že na cudzie jazyky nemáte talent alebo mozgové bunky, a preto Vám v hlave naučené informácie nezostávajú? Tak to žijete v hlbokom omyle. Nie je to otázka talentu ani...

czytaj dalej

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *